Dorsz w sosie koperkowym
800 g filetów z dorsza
½ cytryny
Sól
Pieprz
Szczypta gałki muszkatołowej
1 lampka wytrawnego wina
200 g botwiny
200 g śmietany (18%)
4 łyżki koperku
Filety umyć i osuszyć, następnie skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mielonym pieprzem. Oczyścić botwinę i pokroić w cienkie paski. W garnku zagrzać wino i wrzucić do niego przygotowaną botwinę, trzymając wszystko pod przykryciem przez 7 – 8 minut. Dzięki temu botwinka zmięknie. Na botwince układamy wcześniej przygotowane filety i dusimy przez ok 8 minut. Po tym wyjmujemy filety, a do powstałego z duszenia wywaru dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową i koperek. Całość gotujemy przez kilka minut i polewamy tak powstałym sosem ułożone na talerzach uduszone filety. Rybę podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką.
Dorsz atlantycki - pozostałe przepisy
Dorsz w occie
Mule
Dorsz w sosie koperkowym
Stockfish zapiekany z ziemniakami
Dorsz Atlantycki po Norwesku
Dorsz na boczku
Stockfish z Grilla
Peruwiańskie Ceviche
Wątróbki z dorsza w sosie pomidorowym
Roladki dorszowe w sosie pomarańczowym
Dorsz zapiekany z dynią