Dorsz w sosie koperkowym

Dorsz w sosie koperkowym

800 g filetów z dorsza
½ cytryny
Sól
Pieprz
Szczypta gałki muszkatołowej
1 lampka wytrawnego wina
200 g botwiny
200 g  śmietany (18%)
4 łyżki koperku



Filety umyć i osuszyć, następnie skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mielonym pieprzem. Oczyścić botwinę i pokroić w cienkie paski. W garnku zagrzać wino i wrzucić do niego przygotowaną botwinę, trzymając wszystko pod przykryciem przez  7 – 8 minut.  Dzięki temu botwinka zmięknie.  Na botwince układamy wcześniej przygotowane filety i dusimy przez ok 8 minut.  Po tym wyjmujemy filety, a do powstałego z duszenia wywaru dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową i koperek. Całość gotujemy przez kilka minut i polewamy tak powstałym sosem ułożone na talerzach uduszone filety. Rybę podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką.  


Dorsz atlantycki - pozostałe przepisy

Dorsz w occie

Mule

Dorsz w sosie koperkowym

Stockfish zapiekany z ziemniakami

Dorsz Atlantycki po Norwesku

Dorsz na boczku

Stockfish z Grilla

Peruwiańskie Ceviche

Wątróbki z dorsza w sosie pomidorowym

Roladki dorszowe w sosie pomarańczowym

Dorsz zapiekany z dynią