Infrastruktura
Nasza wędkarska baza powinna swoją infrastrukturą gwarantować nam komfort, w końcu wędkarstwo morskie to ciężka praca. Najczęściej w norweskich ośrodkach domki, przystanie i wyznaczone miejsca do sprawiania ryb to jeden kompleks.
Zdarzają się jednak przypadki gdy domek, przystań i miejsce do sprawiania ryb pozostają w zbyt dużej odległości od siebie. Warto to sprawdzić przed planowanym wyjazdem, wielokrotne wędrówki z domku do łodzi, z łodzi do fileciarni i odwrotnie mogą się nam dać mocno we znaki.
Wyznaczone do sprawiania i filetowania ryb miejsca powinny być co najmniej zadaszone,
a także powinny mieć dostęp do bieżącej wody. Najlepiej jednak jak będą się znajdowały w budynku,
to pozwoli nam na oczyszczanie złowionych ryb bez oglądania się na pogodę. Najlepiej ze sobą zabrać dwa noże, jedne przeznaczony wyłącznie do filetowania, drugi mocniejszy który będziemy wykorzystywali do przecinania grubszych ości i kręgosłupów.
W naszym ośrodku powinno także znajdować się ogrzewane pomieszczenie, w którym będziemy mogli po powrocie z wędkowania wysuszyć nasze kombinezony, lub inne ubrania. Szczytem marzeń byłaby także elektryczna suszarka do ubrań.
Ośrodek wędkarski dodatkowo musi być wyposażony w zamrażarki, w których zamrozimy nasz piętnastokilogramowy limit filetów na osobę. Najczęściej zabieramy ze sobą filety z halibuta, zębacza pasiastego, dorsza, karmazyna, molwy, plamiaka, czarniaka. Kolejność nie jest przypadkowa.
Dobrze przed wyjazdem zaopatrzyć się w styropianowe opakowania (styropianowe boksy) o pojemności ok 20 - 25 l., w których przewieziemy nasze mrożonki do domu. Głęboko zamrożone (min. 24 h mrożenia przed pakowaniem w wydajnych zamrażarkach) ryby przewożone w boksach, możemy transportować przez dwa dni. Filety przed mrożeniem warto wkładać do zakupionych wcześniej plastikowych opakowań do żywności, chyba najbardziej uniwersalne są te o pojemności 1 kg., pozwoli nam to na właściwe posortowanie filetów, zaoszczędzenie miejsca w boksie i co najważniejsze, umożliwi nam ich późniejsze rozmrażanie w małych porcjach.