Peruwiańskie Ceviche

Peruwiańskie Ceviche

05, kg białej ryby, halibut, dorsz, czarniak, ryba musi być świeża,
1 szklanka soku z limonki lub tańszej cytryny,
½ szklanki soku z cytryny,
½ szklanki soku pomarańczowego,
sól do smaku,
1 rocoto chili lub 2 aji Limon, (są to ostre odmiany papryki), można je zastąpić paprykami z rodzimych plantacji,
1 średnia cebula,
kolendra.


Przygotowane, dokładnie umyte filety z ryby kroimy na małe kawałeczki, kostka centymetr na centymetr, im będzie mniejsza tym szybciej przygotujemy rybę. Cebulę kroimy w cieniutkie plasterki tzw. półksiężyce. Następnie całość wkładamy do miski i zalewamy sokiem z cytrusów.

Rybę marynujemy przez trzy godziny, po czym sprawdzamy jak wyglądają jej kawałki, powinny zmienić kolor na jasny, co oznacza że białko się ścięło.  Jeśli nie to czas marynowania musimy wydłużyć. Kawałki ryby po właściwym marynowaniu powinny przypominać rybę gotowaną.  Pamiętajmy jednak aby nie przesadzić z czasem marynowania, mięso wówczas straci swoją naturalną puszystość.

Tak przygotowaną rybę odcedzamy, dodajemy cieniutko pokrojone papryczki układając je na rybie, pamiętajmy że są one bardzo ostre, solimy do smaku. Ryby solimy zawsze tuż przed spożyciem lub smażeniem, jeżeli zrobimy to wcześniej mięso puści soki i straci na swojej wartości). Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą.

I tak oto zrobiliśmy pierwsze w swoim życiu klasyczne peruwiańskie Ceviche. Podawane schłodzone  ma wyborny smak. Będzie to świetna przystawka podana po powrocie z łowiska ze złowionych przez nas ryb.

Smak Ceviche i wygląd zależy od fantazji samego kucharza. Śmiało także można wzbogacić nasze danie o inne składniki, które może zmienić wymiar smakowy naszego dania. Eksperymenty jak najbardziej wskazane.  

Smacznego

Piotrek


Dorsz atlantycki - pozostałe przepisy

Dorsz w occie

Mule

Dorsz w sosie koperkowym

Stockfish zapiekany z ziemniakami

Dorsz Atlantycki po Norwesku

Dorsz na boczku

Stockfish z Grilla

Peruwiańskie Ceviche

Wątróbki z dorsza w sosie pomidorowym

Roladki dorszowe w sosie pomarańczowym

Dorsz zapiekany z dynią