Mule
1 kg muli
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 cebule
1 lampka wina białego
1 łyżka masła
Sól
Pieprz
Jeśli tylko mamy taką możliwość zbieramy je sami (najlepiej jest to robić w trakcie odpływu), jeśli nie kupujemy. Pamiętajmy że mule zbieramy wyłącznie zamknięte. Następnie oczyszczamy i usuwamy wiązkę jedwabistych nici (bisior). Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekaną pietruszkę i zalewamy winem, dodajemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy mule, gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut. Na talerz podajemy tylko te które się otworzyły. Podajemy z pieczywem czosnkowym.
Dorsz atlantycki - pozostałe przepisy
Dorsz w occie
Mule
Dorsz w sosie koperkowym
Stockfish zapiekany z ziemniakami
Dorsz Atlantycki po Norwesku
Dorsz na boczku
Stockfish z Grilla
Peruwiańskie Ceviche
Wątróbki z dorsza w sosie pomidorowym
Roladki dorszowe w sosie pomarańczowym
Dorsz zapiekany z dynią