Mule

Mule

1 kg muli
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 cebule
1 lampka wina białego
1 łyżka masła
Sól
Pieprz    



Jeśli tylko mamy taką możliwość zbieramy je sami (najlepiej jest to robić w trakcie odpływu), jeśli nie kupujemy. Pamiętajmy że mule zbieramy wyłącznie zamknięte.  Następnie oczyszczamy i usuwamy  wiązkę jedwabistych nici (bisior). Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekaną pietruszkę i zalewamy winem, dodajemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy mule, gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut. Na talerz podajemy tylko te które się otworzyły. Podajemy z pieczywem czosnkowym.


Dorsz atlantycki - pozostałe przepisy

Dorsz w occie

Mule

Dorsz w sosie koperkowym

Stockfish zapiekany z ziemniakami

Dorsz Atlantycki po Norwesku

Dorsz na boczku

Stockfish z Grilla

Peruwiańskie Ceviche

Wątróbki z dorsza w sosie pomidorowym

Roladki dorszowe w sosie pomarańczowym

Dorsz zapiekany z dynią