Wątróbki z dorsza w sosie pomidorowym
- wątróbki z dorsza,
- ocet winny lub ocet spirytusowy ( jeżeli ktoś woli bardziej ostry smak),
- przecier pomidorowy,
- świeża papryczka chili,
- papryka ostra w proszku lub jak kto woli słodka (w zależności od preferencji smakowych),
- czosnek,
- cebula,
- pieprz czarny,
- sól.
Sposób przygotowania:
Wątróbki z dorsza zamrozić co najmniej na jedną dobę. Przed przygotowaniem, rozmrażamy (zabieg ma na celu pozbycie się ewentualnych pasożytów). Wątróbki wkładamy do garnka z lekko osoloną wodą, dodajemy ocet (woda powinna być kwaśna) i gotujemy przez około 10 minut. Tak przygotowane wkładamy do słoiczków.
Sos:
Drobno pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili, czosnek i cebulę lekko podsmazyc na patelni. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, trochę papryki (słodkiej lub ostrej), trochę przegotowanej wody, solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy ocet winny (nie żałować). Całość gotować przez ok. 15 min. na małym ogniu, stale mieszając. Tak przygotowanym sosem zalewamy słoiczki z wątróbką, tak aby wątróbki były nim w pełni zalane (najlepiej powyżej 1 cm.).
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku przez 30- 40 min.. Następnie wyjmujemy i stawiamy na ręczniku do góry dnem.
Wątróbki należy przechowywać w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) przez okres do trzech miesięcy.
Uwagi:
Sos powinien być gęsty, ilość czosnku, papryczek chili, papryki w proszku i cebuli uzależnić od własnych preferencji smakowych (powinny być jednak pikantne). Smak wątróbek uzależniony jest głównie od proporcji użytych przez nas przypraw (same w sobie są mdłe), celowo nie piszę o proporcjach. Miłego eksperymentowania i
smacznego !!!
Agula i Adam
Dania
Dorsz atlantycki - pozostałe przepisy
Dorsz w occie
Mule
Dorsz w sosie koperkowym
Stockfish zapiekany z ziemniakami
Dorsz Atlantycki po Norwesku
Dorsz na boczku
Stockfish z Grilla
Peruwiańskie Ceviche
Wątróbki z dorsza w sosie pomidorowym
Roladki dorszowe w sosie pomarańczowym
Dorsz zapiekany z dynią