Łosoś Atlantycki

Łosoś Atlantycki


Silna drapieżna ryba z rodziny łososiowatych typu anadromicznego tj. wędrująca na czas rozrodu z mórz do rzek. Łososie trafiają dokładnie do tych rzek w których przyszły na świat. Gneralnie występują w wodach półkuli północnej, w tym  w północnej części Atlantyku, w Europie, w tym w Morzu Bałtyckim, a także w rzekach Ameryki Północnej. Jedynym miejscem występowania łososia który nie wędruje są jeziora Ładoga i Onega, gdzie są rybami słodkowodnymi. Ubarwienie łososia jest zróżnicowane. Osobniki młode mają na bokach ciemne plamy i czerwone kropki. Spędzają w rzekach pierwsze dwa, trzy lata. W morzu łososie są srebrzyste, mając na głowie i na bokach czarne plamki.

Ciało łososia jest wydłużone. Dorastają do 150 cm długości i masy ciała do 25 kg. Łososie odżywiają się skorupiakami, larwami owadami, rybami. Ryba o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym (przepisy kulinarne z łososia atlantyckiego)

Wymiar ochronny:

Rekord wędkarski:

Metody połowu

Trolling,wobler,mucha blacha,obrotówka,gumy.

Uwagi:

Populacja łososia w polskich rzekach całkowicie wyginęła w wyniku zanieczyszczenia wód, dopiero w 1995 roku rozpoczęto program restytucji łososia, który zakończył się sukcesem. Jednak łosoś w Polsce jest nadal gatunkiem zagrożonym.

Wędkarski rekord:

(nazwa norweska: Laks, angielska: salmon, niemiecka: Lachs, łacińska: Salmo Solar)

Danie z ryby: Łosoś Atlantycki

Łosoś zapiekany

czytaj...

Danie z ryby: Łosoś Atlantycki

Sushi - Maki z tuńczyka lub łososia

czytaj...

Danie z ryby: Łosoś Atlantycki

Łosoś w sosie teriyaki

czytaj...