Dorsz w occie
1 kg filetów z dorsza 1 l wody 0,3 l octu 10 % 1 łyżka cukru mąka bułka tarta 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku 2 duże cebule olej
Filety z dorsza obtoczone w bułce tartej i mące smażymy na złoty kolor. Pokrojoną w cienkie plasterki cebulkę zeszklić na patelni. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier i przyprawy. Całośc zagotować i poczekać aż ostygnie. Ryby układamy warstwami przekładając zeszkloną wcześniej cebulką i zalewamy. Po dwóch dniach palce lizać.
Dorsz atlantycki - pozostałe przepisy
Dorsz w occie
Mule
Dorsz w sosie koperkowym
Stockfish zapiekany z ziemniakami
Dorsz Atlantycki po Norwesku
Dorsz na boczku
Stockfish z Grilla
Peruwiańskie Ceviche
Wątróbki z dorsza w sosie pomidorowym
Roladki dorszowe w sosie pomarańczowym
Dorsz zapiekany z dynią