Czarniak w pomidorach
1 kg filetów czarniaka 3 pomidory 1/4 kostki masła 3 ząbki czosnku papryka słodka w proszku sól pieprz olej
Rybę natrzeć solą i pieprzem, panierować w mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, podzielić na ćwiartki i smażyć krótko na maśle. Masło, zmiażdżony czosnek i łyżeczkę słodkiej papryki ugniatamy na jednolitą masę i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu i obkładamy pomidorami. Przygotowane wcześniej masło ścieramy na tarce obsypując rybę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na 15 minut.
Czarniak - pozostałe przepisy
Czarniak na jabłkach
Czarniak w pomidorach
Czarniak w sosie maślano-czosnkowym