Czarniak w pomidorach

Czarniak w pomidorach

1 kg filetów czarniaka

3 pomidory

1/4 kostki masła

3 ząbki czosnku

papryka słodka  w proszku

sól

pieprz

olej


Rybę natrzeć solą i pieprzem, panierować w mące, usmażyć na oleju na złoty kolor.  Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, podzielić na ćwiartki i smażyć krótko na maśle.  Masło, zmiażdżony czosnek i łyżeczkę słodkiej papryki ugniatamy na jednolitą masę i wkładamy na chwilę do zamrażalnika.  Rybę układamy w żaroodpornym naczyniu i obkładamy pomidorami. Przygotowane wcześniej masło ścieramy na tarce obsypując rybę.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na 15 minut.


Czarniak - pozostałe przepisy

Czarniak na jabłkach

Czarniak w pomidorach

Czarniak w sosie maślano-czosnkowym