Halibut w sosie szafranowym

Halibut w sosie szafranowym

1 halibut 1,5 kg

cebula

1/2 cytryna

10 pomidorów koktailowych

6 platerków salami

sól

pieprz

oliwa

1 łyżka masła

szafaran (szczypta)

4 łyżki białego wina

4 łyżki śmietany


Halibuta filetujemy, myjemy i osuszamy. Filety nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w drobniutką kostkę i zeszkilć na oliwie. Dodać szczyptę szafranu, dolać białe wino, wycisnąć połówkę cytryny ciągle mieszając, na końcu dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu aż wszystko zgęstnieje. Przygotowane filety smażymy na maśle wraz z pokrojonymi w drobne kawałki salami i pomidorkami. Usmażone kawałki ryby układamy na tależu z pomidorkami, salami i polewamy przygotowanym sosem. Całość dobrze smakuje ze świeżym pieczywem.


Halibut niebieski - pozostałe przepisy

Flądra po rosyjsku

Halibut w sosie szafranowym

Halibut z grilowanymi warzywami