Halibut w sosie szafranowym
1 halibut 1,5 kg cebula 1/2 cytryna 10 pomidorów koktailowych 6 platerków salami sól pieprz oliwa 1 łyżka masła szafaran (szczypta) 4 łyżki białego wina 4 łyżki śmietany
Halibuta filetujemy, myjemy i osuszamy. Filety nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Cebulkę pokroić w drobniutką kostkę i zeszkilć na oliwie. Dodać szczyptę szafranu, dolać białe wino, wycisnąć połówkę cytryny ciągle mieszając, na końcu dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu aż wszystko zgęstnieje. Przygotowane filety smażymy na maśle wraz z pokrojonymi w drobne kawałki salami i pomidorkami. Usmażone kawałki ryby układamy na tależu z pomidorkami, salami i polewamy przygotowanym sosem. Całość dobrze smakuje ze świeżym pieczywem.
Halibut niebieski - pozostałe przepisy
Flądra po rosyjsku
Halibut w sosie szafranowym
Halibut z grilowanymi warzywami