Artykuły, porady, opinie

Dział który może okazać się pomocny w doskonaleniu własnego warsztatu wędkarskiego, w założeniu ma także stanowić źródło wiedzy z tematów jemu bliskich. W formie artykułów poruszane są w nim między innymi tematy związane z technikami połowu, wykorzystywanym sprzęcie wędkarskim, opisem łowisk morskich oraz wielu innych ważnych dla wędkarza kwestii.

Czytaj

Organizacja własnych wypraw wędkarskich do Norwegii

W tym dziale prezentujemy czym kierujemy się organizując nasze wyprawy wędkarskie do Norwegii, w jaki sposób wybieramy łowiska, czym kierujemy się przy wyborze miejsc zakwaterowania, no i także czym pływamy.


Czytaj

Nasze wyprawy wędkarskie

W dziale znajdują się relacje z naszych ostatnich wypraw wędkarskich do Norwegii. Obejmują między innymi towarzyszące im przygotowania, efekty wędkarskie tych wypraw, jak i ciekawe zdarzenia które miały na nich miejsce.



Czytaj

Przepisy celne - Norwegia



Zmiany w przepisach celnych

Dla nas wędkarzy wyjeżdzających na ryby poza granice naszego kraju ważne stają się informacje co i ile możemy ze sobą zabrać, szczególnie jeśli chodzi o pobyt w tak drogim kraju jak Norwegia. Ze zrozumiałych przyczyn nie będziemy przytaczać wszystkich przepisów celnych, skupiamy się jedynie na tym co dla nas wędkarzy jest najważniejsze. Droga do Norwegii jest długa i najczęściej wiedzie przez Szwecję, która będąc krajem należącym do UE i podlegającym przepisom o swobodzie w przepływie towarów wspólnego rynku UE nie powinna ograniczać nawet najbardziej wymagających wędkarzy. Co innego Norwegia, zatem co i ile, do i z Norwegii:

W połowie 2014 roku przepisy celne uległy niewielkim zmianom. Zatem w myśl nowych przepisów można ze sobą zabrać:
1. Napoje alkoholowe powyżej 22% do 60% włącznie – 1 litr

2. Wino powyżej 2,5% do 22 % włącznie – 1,5 litra

3. Piwo powyżej 2,5% do 4,7% włącznie  -2 litry

Nowością jest możliwość zwiększenia limitu przewożonego alkoholu  poprzez zamianę limitu na wyroby tytoniowe  na 1,5 litra wina lub piwa.

Limit na napoje spirytusowe może zostać wymieniony na 1,5 litra wina lub piwa/drinków/cydru, a limit na wino może zostać wymieniony na piwo/drinki/cydr, w przeliczeniu litr za litr. Wino oraz piwo/drinki/cydr nie mogą zostać wymienione na mocniejsze alkohole.

Przykładowe warianty:

Wariant I z tytoniem
1 litr wódki/whisky + 2 butelki wina (butelki 0,7 l) + 4 piwa 0,5 l. + 200 sztuk papierosów lub 250 gramów innych wyrobów tytoniowych oraz 200 sztuk bibułek papierosowych.

Wariant II bez tytoniu
1 litr wódki/whisky + 2 butelki wina (butelki 0,7 l) + 7 piw 0,5 l.

Wariant III z tytoniem
1 litr wódki/whisky +  7 piw 0,5 l. + 200 sztuk papierosów lub 250 gramów innych wyrobów tytoniowych oraz 200 sztuk bibułek papierosowych.

Wariant IV bez tytoniu
1 litr wódki/whisky +  10 piw 0,5 l.

Wariant V bez tytoniu
 6 butelek wina (4,5 l) + 4 piwa 0,5 l.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Tych przepisów powinniśmy bezwzględnie przestrzegać, kary za nadmierną ilość przewożonego alkoholu są bardzo wysokie, a kontrole policji na granicy szwedzko –fińsko - norweskiej nie należą do rzadkości. Dlatego warto się zastanowić nad tym co i ile ze sobą zabieramy. W ramach ciekawostki podpowiemy że norweskie piwa nie należą do najlepszych (chociaż i w tych jak się okazało potrafią zakochać się co niektórzy spragnieni rodacy). Najtańsze z nich to koszt ok. 11.50 zł za 0.5 l., a jak się chce pokosztować browarków z tzw. wyższej półki, najczęściej spotkamy Tuborga - cena za 0.5 l. to ok. 13 zł, lub Heinekena - cena za 0.5 l to ok. 17 zł. Pozwólcie że o innych alkoholach, szczególnie wysokooktanowych pisać nie będziemy, dramat !!!

II. Dla miłośników puszczania dymku – palaczy znaczy
Na osobę - 200 sztuk papierosów lub 250 gramów innych wyborów tytoniowych i 200 sztuk papieru tytoniowego. Paczka papierosów w Norwegii to koszt 90 NOK czyli ponad 45 zł – o czym zdążył przekonać się już nie jeden członek naszej ekipy.

III. Dla osób które nie lubią przepłacać za jedzenie
Turystom z obszaru Unii Europejskiej wolno wwozić mięso, produkty mięsne, mleko i wyroby mleczne w ilości w sumie do 10 kilogramów. Do 10 kilogramów owoców, jagód i warzyw, za wyjątkiem ziemniaków. W ramach ciekawostek kulinarnych podpowiemy że jajecznica robiona na bazie wytworów norweskich niosek, to koszt ok. 2.80 zł za jajko, boczek wędzony pakowany 30 dkg – ok. 35 zł, szczypiorku nie zauważono, więc nawet jajecznica może byś droga.



Z rzeczy na które warto zwrócić uwagę to bardzo dobre czekolady, koszt tabliczki 200 g. to ok. od 15 – 17 zł, noże (z bardzo dobrej jakości stali), pamiątki - trolle norweskie (tak brzydkie że aż piękne), oraz stockfish-e czyli suszone ryby (smaczne dopiero po odpowiednim przyrządzeniu) - dość uciążliwe w transporcie gdy nie dysponujemy bagażnikiem dachowym. Ale co najważniejsze dla nas to limit ryb które możemy przywieźć – tj. 15 kg filetów na osobę. W tym przypadku także sugerujemy nieprzekraczanie podanego limitu, za każdy kilogram ponad normę przyjdzie nam słono zapłacić !. Dodatkowo ponad podany limit można ze sobą zabrać całą rybę jako trofeum, przez nas do tej pory nie praktykowane.

IV. Dla ryzykantów
Bez specjalnego pozwolenia nie wolno wwozić następujących artykułów: narkotyków, lekarstw i trucizn (za wyjątkiem małych ilości lekarstw do użytku własnego), alkoholu powyżej 60 %, broni i amunicji, fajerwerków, ziemniaków, ssaków, ptaków i zwierząt egzotycznych, roślin /lub części roślin do hodowli.

                                                                                                                     Zespół

                                                                                                                     Norwegia na Ryby