Stockfish zapiekany z ziemniakami
1 stockfish (suszony dorsz)
70 dkg ziemniaków
5 łyżek oliwy
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 cebule
6 ząbków czosnku
1 łyżka oregano
sól
pieprz
Rybę wymaczamy w wodzie przez 2-3 dni, zmieniając regularnie wodę. Po tym kroimy rybę w kawałki. Do żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę równomiernie ją rozprowadzając. Wkładamy kawałki ryby. Ziemniaki kroimy w kostkę i układamy na rybie, posypujemy posiekaną natką pietruszki, drobno pokrojoną cebulą, czosnkiem, i solą i pieprzem.
Całość pieczemy w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze ok 200 stopni.
Dorsz atlantycki - pozostałe przepisy
Dorsz w occie
Mule
Dorsz w sosie koperkowym
Stockfish zapiekany z ziemniakami
Dorsz Atlantycki po Norwesku
Dorsz na boczku
Stockfish z Grilla
Peruwiańskie Ceviche
Wątróbki z dorsza w sosie pomidorowym
Roladki dorszowe w sosie pomarańczowym
Dorsz zapiekany z dynią