Flądra po rosyjsku

Flądra po rosyjsku

Jedna spora flądra

Dwie szklanki ryżu

Szklankę śmietany 18%

Mąka

Parmezan

Natka pietruszki


Ugotować ryz na sypko, wymieszać z łyżka masła.  Flądrę posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące, usmażyć na złoty kolor. Następnie przygotować sos, szklankę śmietany wymieszać z łyżką mąki i dodać dwie łyżki utartego ostrego żółtego sera, najlepiej Parmezan.  Do ogniotrwałego półmiska wsypać ryż na nim ułożyć usmażona flądrę i całość zalać śmietana z serem. Tak przygotowaną potrawę zapiekać w piekarniku przez 10 do 15 min na wierzch położyć natkę pietruszki.


Halibut niebieski - pozostałe przepisy

Flądra po rosyjsku

Halibut w sosie szafranowym

Halibut z grilowanymi warzywami