Czarniak w sosie maślano-czosnkowym

Czarniak w sosie maślano-czosnkowym

Czarniak w sosie maślano-czosnkowym

½ kg filetów czarniaka najlepiej świeżych, mogą być także mrożone
3 łyżki masła
natka pietruszki,
5 dużych ząbków czosnku (najlepiej naszego),
sól,
pieprz,
mąka,


Osuszone filety z czarniaka  tuż przed smażeniem solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące.  Smażymy z obydwu stron na złoty kolor, pamiętając, aby nie przypalić bo ryba będzie niesmaczna. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło (może być klarowane) dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany lub wyciśnięty czosnek (pamiętajmy by nie przypalić czosnku bo wtedy potrawa będzie gorzka. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę ułożoną na talerzu, smakuje wyśmienicie. Możemy także podawać np. z ziemniakami i brokułami.

Smacznego

Piotrek


Czarniak - pozostałe przepisy

Czarniak na jabłkach

Czarniak w pomidorach

Czarniak w sosie maślano-czosnkowym