Stockfish z Grilla

Stockfish z Grilla

Ryba
2 suszone dorsze (stockfish) o długości ok. 50 60 cm,

Marynata
0,5 l oliwy (w ostateczności oleju),
duża lampka białego wina wytrawnego,
6 ząbków czosnku,
pieprz
sól,
½ limonki,
1 łyżeczka wegety.



Stockfisha zamoczyć w wodzie na 2 doby, następnie osuszyć i pokroić w dość duże kawałki. Przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając wszystkie składniki, czosnek miażdżymy, połówkę limonki wyciskamy i dodajemy do pozostałych składników dokładnie mieszając. Sól i pieprz dodajemy w ilościach zgodnych z preferencjami. Należy pamiętać że stockfish nie jest solony w trakcie procesu suszenia, więc najlepiej dodać ok. 2 łyżeczek soli. Następnie pokrojoną rybę namaczamy w marynacie na ok 12 godzin. Rybę pieczemy na grillu (folia aluminiowa wskazana). Podawać ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.


Dorsz atlantycki - pozostałe przepisy

Dorsz w occie

Mule

Dorsz w sosie koperkowym

Stockfish zapiekany z ziemniakami

Dorsz Atlantycki po Norwesku

Dorsz na boczku

Stockfish z Grilla

Peruwiańskie Ceviche

Wątróbki z dorsza w sosie pomidorowym

Roladki dorszowe w sosie pomarańczowym

Dorsz zapiekany z dynią