Żabnica marynowana z piekarnika

Żabnica marynowana z piekarnika

1 kg filetów z żabnicy
2 papryczki chili
1 limonka
4 łyżki oliwy
1 łyżka mielonego kminku
1 łyżka posiekanej świeżej  kolendry
1 łyżka mieszanki ziół przyprawowych  
Pieprz
Sól


Filety z żabnicy dokładnie umyć i osuszyć. Papryczki chili umyć i pokroić w cieniutkie plasterki, wcześniej usuwając z nich pestki. Do miski dodajemy składniki marynaty, oliwę, pkrojone w plasterki papryczki chili, sok z limonki, dodajemy po łyżce mielonego kminku, posiekanej świeżej kolendry, mieszanki ziół. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki dodając do nich jeszcze pieprz i sól. Do marynaty wkładamy filety z żabnicy i tak pozostawiamy na 2 godziny. Całość wykładamy na blachę pokrytą wcześniej folią aluminiową lub do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku przez ok. 25 – 30 minut, pamiętając aby na 5 -7 minut przed końcem włączyć funkcję grillowania w piekarniku.


Żabnica - pozostałe przepisy

Żabnica po burgundzku

Żabnica marynowana z piekarnika

Żabnica zapiekana w cebuli