Żabnica po burgundzku

Żabnica po burgundzku

1 kg filetów żabnicy

2 duże cebule

300 g wędzonego boczku (chudy bez skóry i tłuszczu)

350 g  pieczarek

150 ml czerwonego wina (wytrawne)

1 szklanka bulionu

4 łyżki masła

2 łyżki oliwy

2 łyżki mąki

1 liść laurowy

kilka gałązek świeżego tymianku

natka pietruszki

sól

pieprz


Wędzony boczek bez skóry i tłuszczu kroimy w kostkę. W drobną kosteczkę  kroimy cebulkę.  Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Wrzucamy cebulkę i boczek, po chwili dodajemy posiekane pieczarki. Smażymy do momentu odparowania składników, po czym dodajemy wino wraz z bulionem. Dodajemy liść laurowy, tymianek, posiekaną natkę pietruszki, posypujemy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut mieszając od czasu do czasu.

Filety z żabicy dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną na patelni pozostałą część  oliwy i masła, podsmażając rybę przez ok. 4-5 minuty. Ważne żeby kawałki były ładnie zrumienione. Wysmażone kawałki ryby dodajemy do przygotowanego wcześniej sosu i dusimy przez ok. 15 minut. Na końcu potrawę możemy posypać posiekaną natką pietruszki.    


Żabnica - pozostałe przepisy

Żabnica po burgundzku

Żabnica marynowana z piekarnika

Żabnica zapiekana w cebuli