Żabnica zapiekana w cebuli

Żabnica zapiekana w cebuli

1 żabnica
5 łyżek oliwy
4 czerwone cebule
1 lampka wina białego (wytrawne)
8 ząbków czosnku
rozmaryn
sól
pieprz


Żabnicę dokładnie myjemy i osuszamy. Do oliwy wrzucamy wyciśnięty czosnek, dużą ilość rozmarynu, dodajemy pieprz i sól, mieszamy i następnie  nacieramy rybę. Zostawiając trochę oliwy do późniejszego podlewania ryby w trakcie pieczenia. Rybę wkładamy do żaroodpornego naczynia i obkładamy ją z dołu i góry cebulą. Wlewamy lampkę wina pieczemy w  rozgrzanym do 200 ºC piekarniku. W międzyczasie podlewamy rybę resztą oliwy. Podajemy z pieczonymi w piekarniku ziemniakami.

Smacznego
Hubert


Żabnica - pozostałe przepisy

Żabnica po burgundzku

Żabnica marynowana z piekarnika

Żabnica zapiekana w cebuli