Sushi - Maki z tuńczyka lub łososia

Sushi - Maki z tuńczyka lub łososia

0,5 kg ryżu do sushi
300 g. polędwicy ze świeżego tuńczyka lub łososia
7 łyżek octu ryżowo – zbożowego
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
żółta rzepa
suszone wodorosty (maty)
sos sojowy (japoński, np. Yamasa Soy Sauce)
wasabi (w proszku lub w tubce)
mata bambusowa do rolowania
marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki



Ryż płuczemy pod bieżącą wodą do momentu aż woda będzie krystaliczna. Następnie gotujemy na wolnym ogniu często mieszając (ryż powinien być zalany wodą tak mniej więcej na 3 – 4 cm). Po ugotowaniu odstawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem. Jak będzie letni zalewamy go sosem przygotowanym z octu ryżowego ryżowo - zbożowego,  cukru i soli. Sos przygotowujemy w rondelku podgrzewając wymienione składniki, nie doprowadzać do wrzenia. Ryż z sosem będzie gotowy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Żółtą rzepę kroimy w długie (na szerokość mat suszonych wodorostów) cienkie paski. To samo z rybą.  
Przygotowujemy miejsce pracy, będzie nam potrzebna mata bambusowa, miska z wodą, ostry nóż i wszystkie składniki w zasięgu ręki. Na stole układamy matę bambusową na której układamy pierwsza z mat z suszonych wodorostów. Na jej środku, na całej jej szerokości układamy stosunkowo grubą warstwę ryżu która umożliwi nam wciśnięcie w jego środek wcześniej przygotowany pasek rzepy i ryby.
W kolejnym kroku zaczynając od dołu zawijamy uformowany wałek ryżu z naszymi składnikami, tą samą czynność wykonujemy z drugiej strony. Gdy mamy już uformowany wałek ryżu możemy zawinąć całą matę, używając już więcej siły, tak aby zawartość była mocno zwarta. Następnie ostrym nożem kroimy nasz wałek w odpowiednie plasterki. Nasze maki są gotowe.


Łosoś Atlantycki - pozostałe przepisy

Łosoś w sosie teriyaki

Sushi - Maki z tuńczyka lub łososia

Łosoś zapiekany