Łosoś w sosie teriyaki
1 kg filetów z łososia
1 cytryna
¾ szklanki sosu teriyaki
2 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki prażonego sezamu (białego)
2 papryczki chili
2 łyżki świeżej kolendry
Rybę filetujemy, wyciągamy ości, zdejmujemy skórę, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do miski wlewamy sos teriyaki , wyciśnięty sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, imbir i pokrojone w drobną kostkę papryczki. Do przygotowanej marynaty wkładamy filety z łososia i odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Następnie wysmażamy łososia na patelni z dwóch stron. Rybę podajemy posypaną sezamem i kolendrą. Podawać z ryżem.
Łosoś Atlantycki - pozostałe przepisy
Łosoś w sosie teriyaki
Sushi - Maki z tuńczyka lub łososia
Łosoś zapiekany