Plamiak w sosie musztardowym

Plamiak w sosie musztardowym

1 sztuka ok. 2 kg lub dwa mniejsze,
2 łyżki masła,
1 opakowanie śmietany 36 % (250g.),
2 łyżki musztardy rosyjskiej,
2 łyżki chrzanu,
sól,
pieprz.




Rybę sprawiamy, filetujemy i zdejmujemy skórę.  Kroimy w kawałki, solimy , pieprzymy  i na patelnię. Smażymy krótko na maśle na wysokim ogniu z obu stron, zdejmujemy z patelni. Na patelnię dodajemy kolejne składniki, śmietanę , musztardę i chrzan ciągle mieszając. Po chwili dodajemy usmażone wcześniej filety i dusimy ok. 3 – 5 minut. Rybkę podajemy z ryżem. Palce lizać.


Plamiak - pozostałe przepisy

Ucha z plamiaka z pomidorami

Plamiak w sosie musztardowym