Karmazyn duszony

Karmazyn duszony

 1 kg. filetów z karmazyna

3 cebule

papryczka chili

10 ząbków czosnku

1 natka pietruszki

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej

sól

pieprz

 

 

 


Filety myjemy i osuszamy. Cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię do czasu zeszklenia. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną paprykę i wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. W kolejnym kroku mieszamy ze sobą przecier pomidorowy i koncentrat dodając na patelnię, gotując wszystko jeszcze przez chwilę. Filety wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię opiekając krótko z jednej i drugiej strony. Po tym filety wkładamy do garnka i zalewamy przygotowanym sosem w którym dusimy rybę przez ok. 30 minut. W trakcie podlewając wodą w miarę potrzeby. Rybę podajemy ze świeżym pieczywem.

 

 


Karmazyn atlantycki - pozostałe przepisy

Karmazyn duszony