Karmazyn duszony
1 kg. filetów z karmazyna 3 cebule papryczka chili 10 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól pieprz
Filety myjemy i osuszamy. Cebule kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię do czasu zeszklenia. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną paprykę i wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. W kolejnym kroku mieszamy ze sobą przecier pomidorowy i koncentrat dodając na patelnię, gotując wszystko jeszcze przez chwilę. Filety wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię opiekając krótko z jednej i drugiej strony. Po tym filety wkładamy do garnka i zalewamy przygotowanym sosem w którym dusimy rybę przez ok. 30 minut. W trakcie podlewając wodą w miarę potrzeby. Rybę podajemy ze świeżym pieczywem.
Karmazyn atlantycki - pozostałe przepisy
Karmazyn duszony