Żabnica

Żabnica


Żabnica - Lophius piscatorius - ryba morska z rodziny żabnicowatych. Ubarwienie ciemne. Charakterystyczna szeroka głowa z bardzo dużą paszczą wyposażoną w ostre zęby. Ryba poławiana gospodarczo na niewielką skalę (przepisy kulinarne z żabnicy). Występowanie - Wybrzeże Europy i północno-zachodniej Afryki. Spotykana na głębokościach do 1000 m. Odżywia się głównie rybami. Długość ciała największych osobników dochodzi do 1 m. i wagi ok. 50 kg..

Wymiar ochronny:

Rekord wędkarski:

Metody połowu

Dla większości z nas stanowią ewentualny przyłów, trafiają się na pilkera i wleczony kawałek rybiego fileta. Nam udało się złowić okaz ważący blisko 15 kg. co stanowiło w Norwegii już dużą sensację.

Uwagi:

Posiada charakterystyczny, wabiący inne ryby wyrostek wychodzący ze szczytu głowy.

Wędkarski rekord:

(nazwa norweska: Breiflabb, angielska: Angler / frog-fish, niemiecka: Seeteufel, łacińska: Lophius piscatorius)

Danie z ryby: Żabnica

Żabnica zapiekana w cebuli

czytaj...

Danie z ryby: Żabnica

Żabnica marynowana z piekarnika

czytaj...

Danie z ryby: Żabnica

Żabnica po burgundzku

czytaj...