Śledź Atlantycki

Śledź Atlantycki


Nieduża ławicowa ryba morska z rodziny śledziowatych żyjąca w toni wodnej. Występuje w wodach Atlantyku, Oceanu Arktycznego i Morza Bałtyckiego. W Morzu Bałtyckim występuje jego podgatunek, śledź bałtycki. Ma spłaszczone ciało o srebrnym ubarwieniu, grzbiet ciemniejszy. Odżywiają się głównie planktonem, skorupiakami, larwami ryb. Ryba o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym (przepisy kulinarne ze śledzia). Populacja śledzia w wyniku bardzo intensywnych połowów znacznie się zmniejszyła. Dorastają do ok. 40 cm. Śledzie bałtyckie do 25 cm..


Wymiar ochronny:

Od 18 - 25 cm.

Rekord wędkarski:

Metody połowu

Głównie na tak zwaną „choinkę”, kilka haczyków zawiązanych na bocznych trokach do żyłki głównej. Haczyki najlepiej w kolorze złotym ozdobione niteczkami lub folią. Wędka do połowu najlepiej długa i miękka, umożliwiająca długie skoki przynęty, śledzie wyciągamy jednostajnym ruchem, mają „kruche pyski”.

Uwagi:

W okresie wiosennego tarła w Norwegii wymiar ochronny tej ryby wynosi 25 cm. W cieśninie Skagerrak 18 cm. Z Morza Północnego 20 cm..

Wędkarski rekord:

(nazwa norweska: Sild, angielska: Hering, niemiecka: Hering, łacińska: Clupea harengus)

Danie z ryby: Śledź Atlantycki

Śledź solony w oleju

czytaj...

Danie z ryby: Śledź Atlantycki

Śledzie w oleju

czytaj...