Makrela Atlantycka

Makrela Atlantycka


Ryba morska z rodziny makrelowatych żyjąca w dużych stadach. Występuje wokół wybrzeży Oceanu Atlantyckiego, Morzu Północnym, Śródziemnym, Czarnym  a także zachodniej części Morza Bałtyckiego.  Ryba o wydłużonym, wrzecionowatym  ciele. Ubarwienie ciała zróżnicowane, grzbiet ciemniejszy na którym znajdują się nieregularne paski, podbrzusze srebrzyste i białe. Odżywiają się planktonem, skorupiakami, larwami ryb. Osiągają do 50 cm długości. Ryba o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym (przepisy kulinarne z makreli atlantyckiej).  

Wymiar ochronny:

30 cm.

Rekord wędkarski:

Metody połowu

Zestawy na makrele, mucha sucha, mokra, przywieszki, trolling przy użyciu małych przynęt.

Uwagi:

Wędkarski rekord:

(nazwa norweska: Makrell, angielska: Atlantic mackerel, niemiecka: Makrele, łacińska: Scomber scombrus)

Danie z ryby: Makrela Atlantycka

Makrela - pasta z ogórkiem i cebulą

czytaj...