Karmazyn atlantycki

Karmazyn atlantycki


Karmazyn atlantycki - Sebastes marinus - ryba z rodziny skorpenowatych. Ubarwienie czerwone, młode osobniki ciemno szare. Występują na północnym Atlantyku, preferują chłodne wody. Przebywają na głębokościach dochodzących do 2500 m. Odżywiają się głównie skorupiakami i rybami. Ryba poławiana gospodarczo (przepisy kulinarne z karmazyna atlantyckiego). Dorasta do ok. 1 m i do 10 kg. masy ciała. Są rybami długowiecznymi.

Wymiar ochronny:

32 cm

Rekord wędkarski:

Metody połowu

kawałek rybki lub krewetki na trokach, pilker z kawałkiem rybki na kotwicy.

Uwagi:

Wędkarski rekord:

(nazwa norweska: Uer, angielska: Rose fish, niemiecka: Rotbarsch, łacińska: Sebastes norvegicus)

Danie z ryby: Karmazyn atlantycki

Karmazyn duszony

czytaj...