Temat: Przepisy :)

Złowiona i samemu przyrządzona rybka najlepiej smakuje smile)
Tu przepis na rybę w warzywach po norwesku. Smaczne i zdrowe smile

Składniki
1 kg filetów z morskiej ryby
1 jajko
2 łyżki mleka
1 szklanka mąki
3 cebule
1/2 selera
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 cytryna
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka jarzynki
pieprz
sól
cukier
gałka muszkatołowa
olej
pęczek natki
Przepis

1. Wszystkie warzywa obierz i starannie opłucz. Cebulę średniej wielkości i por (użyj jedynie jego białą część) pokrój na półplasterki i odłóż na talerzyk, a pozostałe jarzyny wrzuć do salaterki. Pokrój je w julienne, tzn. w cienkie słupki (zapałki).

2. Wlej do rondla 3- 4 łyżki oliwy. Gdy się rozgrzeje, zmniejsz płomień i ostrożnie włóż do rondla cebulę i por. Mieszaj cały czas. Powinny się zeszklić. Jeśli już staną się przezroczyste, wrzuć do rondla pozostałe warzywa, zwiększ płomień i chwilę smaż, energicznie mieszając. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 8-10 minut. Podlej jarzynki gorącą wodą (3/4 szklanki), włóż liść laurowy i ziele angielskie, zamieszaj i przykryj. Zmniejsz płomień pod rondlem - niech warzywa się duszą.

3. W czasie, gdy warzywa się duszą, rozprowadź w miseczce koncentrat pomidorowy odrobiną wody, wsyp paprykę, odrobinę gałki, szczyptę pieprzu, po łyżeczce jarzynki i cukru, wymieszaj i przełóż do garnka z warzywami. Przykryj i zostaw na bardzo małym ogniu jeszcze 5 minut.

4. Wypłucz ryby pod bieżącą wodą, osusz je w papierowym ręczniku. Skrop sokiem z cytryny, przykryj i na pół godziny wstaw do lodówki. Przygotuj panierkę. Rozmąć jajo z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysyp mąkę. Na patelnię wlej olej - tyle, by filety mogły się w nim zanurzyć.
Wyjmij filety z lodówki, znów osusz je, oprósz solą i mąką. Panieruj w mące, jaju i znów w mące, smaż na rozgrzanym oleju.
Gorące filety przełóż na ogrzany półmisek i obłóż sosem z rondla. Posyp posiekaną natką.

2 (edytowany przez tryptyki 2014-10-27 12:37:53)

Odp: Przepisy :)

Na większości tych samych składników robiłem ostatnio łososia, z tym że nie smażony a w folii aluminiowej w piekarniku i jest wtedy bardzo zdrowo, bo jedna z najzdrowszych znanych człowiekowi rybek, o ile nie najzdrowsza smile, to jeszcze beztłuszczowo zupełnie smile
To skropienie cytryną jest bardzo ważne, dużo różnych przypraw, u mnie nawet bazylią i oregano i cząbrem posypane dodatkowo, plus to co już było wymienione.
Można też spróbować wersji z łyżką sosu sojowego, tak jest wg kuchni dalekowschodniej.
Łososie popularne w Japonii i Korei i w barach sushi widać, że u nich jest to często z sosem sojowym.
Tylko tego sosu odrobinę bo jest tak mocny i intensywny, że łatwo może zdominować nad wszystkimi innymi smakami przypraw i warzyw i wtedy jest lipa...
Można też w ognisku na powietrzu czy na grillu przed domem identycznie zawinięte w folię sobie upiec smile

Gerosa obrazy