Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie

1 kg filetów ze szczupaka
2 duże pory
1 cytryna
3 ząbki czosnku
250 ml śmietany (12%)
1 szklanka wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mąka (do panierki)
pieprz
sól


Przygotowane filety ze szczupaka nacieramy solą, sokiem z cytryny i wyciśniętym czosnkiem, odstawiamy na godzinkę. Pory kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Następnie panierujemy szczupaka w mące i także podsmażamy na maśle. Do garnka dodajemy śmietanę, szklankę wody, przygotowane wcześniej pory, pieprzymy (według uznania). Całość powoli doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę i dodajemy wcześniej przygotowane filety. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut (co jakiś czas mieszając). Gotowe.  


- pozostałe przepisy

Szczupak w śmietanie

Zupa rybna z węgorza