Molwa z warzywami
1 kg filetów z molwy
½ cytryny
2 czerwone papryki
200 g wędzonego boczku
3 cebule
1 łyżka papryki w proszku (słodkiej)
200 g pieczarek
3 łyżki oliwy
200 g bulionu (warzywnego)
Pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cebule i papryki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z papryką w proszku. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażamy na oliwie na patelni i dodajemy pokrojoną cebule i paprykę, po krótkiej chwili na patelnię wlewamy przygotowany bulion, całość zagotowujemy.
Filety z molwy opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy, skrapiamy cytryną i oprószamy solą, pieprzem i smażymy na drugiej patelni. Po usmażeniu zdejmujemy rybę i wrzucamy na nią pokrojone pieczarki.
Następnie na pieczarkach układamy filety z molwy, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem z cebuli, papryki i boczku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i zostawiamy na wolnym gazie pod przykryciem na ok. 2-3 minuty. Rybę możemy podawać ze świeżym pieczywem.