Molwa z warzywami

Molwa z warzywami

1 kg filetów z molwy
½ cytryny
2 czerwone papryki
200 g wędzonego boczku
3 cebule
1 łyżka papryki w proszku (słodkiej)
200 g pieczarek
3 łyżki oliwy
200 g bulionu (warzywnego)
Pieprz
2  łyżki posiekanej natki pietruszki


Cebule i papryki kroimy w drobną kostkę, mieszamy z papryką w proszku. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażamy na oliwie na patelni i  dodajemy pokrojoną  cebule i paprykę,  po krótkiej chwili na patelnię wlewamy przygotowany bulion, całość zagotowujemy.  
Filety z molwy opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy, skrapiamy cytryną i  oprószamy solą, pieprzem i smażymy na drugiej patelni. Po usmażeniu zdejmujemy rybę i wrzucamy na nią pokrojone pieczarki.  
Następnie na pieczarkach układamy  filety z molwy, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem z cebuli, papryki i boczku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i zostawiamy na wolnym  gazie pod przykryciem  na ok. 2-3 minuty. Rybę możemy podawać ze  świeżym pieczywem.


Molwa Pospolita - pozostałe przepisy

Molwa z warzywami

Molwa w sosie cytrynowym